Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

 

 

 

Форензика

 

 

 

Визуализација на латентни отпечатоци од прсти со запрашување со прав

Запрашувањето е примена на фино мелена, боја во прав на непорозни објекти со цел латентните отпечатоци да постанат видливи. Правот се задржува на влага, или масло и други остатоци.

 

 

 

 

Визуализација на отпечатоци од прсти со напарување на цијаноакрилатен лепак

Cyanoacrylate гневни се користи за да се развие латентни отпечатоци на nonporous примероци.

 

 


Визуализација на латентни отпечатоци од прсти со пари од јод

Пари од јод се задржуваат на масни траги од отпечатоците и се применуваат на порозни површини а се манифестираат како жолто или кафено обојување

 

 

 

 

 

Визуализација на латентни отпечатоци од прсти со раствор од нинхидрин

Нинхидринот се користи за да се визуализираат латентни отпечатоци на порозни површини. Тој реагира со амино киселини присутни во пот.

 

 

Визуализација на латентни отпечатоци од прсти со раствор од сребро нитрат

Сребро нитратот се користи за да се визуализираат латентни отпечатоци на порозна примероци. Тој реагира со натриум хлоридот (сол) кој се содржини во потта.

 

 

 

Детекција на експлозиви: Тест за динитротолуен и нитроглицерол

При реакција на динитротолуен со 20 % раствор од тетраметиламониум хидроксид се добива сино обојување, а со нитроглицерол темнозелено обојување.

 

 

 

 

 

Детекција на експлозиви: Jановски тест за динитро и тринитротолуен

Динитро и тринитротолуенот со концентриран рааствор од калиум хихдроксид создаваат  црвено обојување.

 

 

 

 

Детекција на експлозиви: RDX тест со тимол

При реакција на експлозивот RDX (циклонит) со тимол во присуство на етанол и сулфурна киселина се создава сино обојување.